Island – Golden Circle

Golden Circle – tak sa nazýva jednodňový okruh po prírodných zaujímavostiach Islandu. Zahŕňa návštevu vodopádu Gullfoss, gejzíru Strokkur, a tektonického zlomu Almannagjá v NP Þingvellir (znak Þ čítaj ako th). Tieto tri prírodné skvosty sa nachádzajú blízko seba, sú ľahko dostupné z hlavného mesta Islandu – Reykjavíku a patria na zoznam miest, ktoré na Islande jednoducho musíte navštíviť.

Gullfoss je vodopád na rieke Hvítá, ktorý si vás určite podmaní. Prídete na parkovisko a okrem obrovskej planiny rozprestierajúcej sa široko-ďaleko, nevidíte nič. Stačí ale prejsť zopár metrov po chodníku vedúcom k vodopádu a zrazu zbadáte, ako sa 140 000 litrov vody každú sekundu rúti cez dve, dokopy 32 metrov vysoké kaskády.

Dobre zabezpečeným chodníkom sa dostanete až priamo ku kaskádam, kde vás prekvapí všadeprítomný dážď. Pri kaskádach prší, aj keď svieti slnko a obloha je modrá. Pri dlhšiom fotení (v prípade Gullfossu si môžete byť istí, že bude dlšie) určite oceníte nepremokavú vetrovku a brašňu na fotoaparát. A špeciálna utierka na optiku tiež nezostane suchá, konečne ju poriadne využijete.

Gejzír Strokkur sa nachádza v oblasti Haukadalur, asi 10km od vodopádu Gullfoss. Je to oblasť, kde sa nachádza aj gejzír Geysir, ktorý dal vlastne všetkým gejzírom meno. Geysir je trošku obtiažne fotografovať, väčšinou je aktívny iba včase zvýšenej aktivity litosferických dosiek. S radosťou sme sa preto uspokojili so Strokkurom, jeho erupcie sú veľmi pravidelné. Každých 5-10 minút Strokkur prekvapí obrovským stĺpcom vody a vodnej pary. Pri návšteve tejto lokality treba byť opatrný a chrániť seba, aj fototechniku. Celá oblasť je presýtená sírnymi výparmi a voda v gejzíroch a okolitých jazierkach môže byť naozaj horúca, v mnohých prípadoch až vriaca.

NP Þingvellir je miesto kde sa dá najlepšie vidieť zlom Eurázijskej a Severoamerickej tektonickej dosky. V celej oblasti je množstvo trhlín a zlomov, z nich najvýraznejší sa volá Almannagjá. Preteká ním rieka Öxará, ktorá v jednom bode vytvára aj vodopád Öxaráfoss. Miesto je zaujímavé aj z kultúrno-historického hľadiska, stretával sa tu najstarší islandský parlament Alþingi (930 – 1271 n.l.), ako aj ľudia z celého ostrova. V oblasti je množštvo čiernych čadičových skál a to dokáže pomýliť expozimeter aj najlepšieho fotoaparátu. Asi sa nevyhnete dôkladnému premeraniu scény a úpravy expozície do záporných hodnôt.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Vytvorte si webové stránky alebo blog na WordPress.com.

Up ↑